'Zaden niet aan paar multinationals overlaten'

Dominantie van enkele grote multinationale ondernemingen op de zaadmarkt bedreigt de diversiteit voor professionele gebruikers en amateurtelers. Dat zegt Ben Raskin, hoofd tuinbouw van de Britse Soil Association.

Raskin waarschuwde voor verarming van de genetische mogelijkheden voor telers en hobbyisten. Hij verwees naar de op handen zijnde Europese verkiezingen, waarop burgers kunnen kiezen voor partijen die kritisch staan tegenover patenten op planteneigenschappen.

Deze partijen willen de wetgeving op het gebied van veredeling en handel in zaden richten op biodiversiteit en uitwisseling van genetisch materiaal.

Wetgeving

Het Europees Parlement ging dit voorjaar niet akkoord met strengere regels voor de zaadsector. Tegenstanders van de voorstellen van de Europese Commissie vrezen voor toename van patenten op zaden en minder vrijheid in uitwisseling van genetisch materiaal tussen veredelaars.

Martin Häusling van de Europese Groenen noemt de plannen van de Europese Commissie rond de zaadwetgeving haaks staan op voedselzekerheid in de wereld voor later.

Multinationals

Grote multinationals houden de biodiversiteit naar de zin van Raskin te weinig in stand en ontwikkelen vaak rassen die aansluiten op het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen dat ze zelf voeren.

Wereldwijd hebben de firma's Monsanto, Syngenta en DuPont de helft van de zadenmarkt in handen. In Europa beheersen vijf bedrijven meer dan 90 procent van deze markt, volgens Raskin.

Hij pleit voor betere stimulansen voor de groep kleine bedrijven die bijzondere of zeldzame rassen in stand houden.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer