Dijksma zegt nee tegen Basamid

Staatsecretaris Sharon Dijksma (EZ) zet geen handtekening onder de vrijstellingsaanvraag voor Basamid. Daarmee is de onkruidbestrijding op de zaaibedden voor bos- en haagplantsoen niet langer mogelijk.

Dijksma+zegt+nee+tegen+Basamid
© internet

De vakgroep bomen en vaste planten is verontwaardigd over de uitkomst van de inzet die richting het ministerie van Economische Zaken is gepleegd. De vakgroep wil op korte termijn een gesprek met de staatssecretaris.

'Dit besluit van Dijksma benadeelt rechtstreeks onze eigen kwekers. Het zet hen op achterstand ten opzichte van Europese collega’s', stelt Jan Veltmans, portefeuillehouder gewasbescherming/fytosanitair.

Teelten naar buitenland

Het betekent dat de staatssecretaris de complete bedrijfstak bos- en haagplantsoen dwingt teelten naar het buitenland te verplaatsen. Want vlak over de grens mag Basamid wel worden gebruikt.

'Wat blijft er dan nog over van het level playingfield binnen de Europese Unie? We leven in Nederland toch niet op een eiland?’, vraagt Veltmans zich af.

Weinig belang groene motor

Hij concludeert dat het Ministerie van Economische Zaken kennelijk weinig belang hecht aan onze groene economische motor. 'BV Nederland is de tweede agrarische exporteur ter wereld, met boomteelt zijn we zelfs de grootste exporteur ter wereld.'

Bart Faassen, voorzitter van de cultuurgroep bos- en haagplantsoen, is onthutst: 'Hoe moet ik dit mijn achterban uitleggen?'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer