Bacterie+manipuleert+plant
© Nieuwe Oogst

Bacterie manipuleert plant

Door de groei van de plant te manipuleren, is een bacterie in staat zich gemakkelijker te verspreiden. Het mechanisme hierachter toonden onderzoekers van het John Innes Centre en Wageningen UR aan.

Bacteriën kunnen in gewassen als koolzaad de vegetatieve groei stimuleren en de generatieve groei remmen. Zo ontstaat een plant met meer blad en geen bloei. Zuigende insecten verspreiden vervolgens de ziekmakende bacterie.

Ook in de dierenwereld zijn dergelijke manipulaties bekend, maar het mechanisme is voor het eerst in planten van stap tot stap gevolgd.

Bloemvorming

In de plant beïnvloedt de bacterie de planteneiwitten die essentieel zijn voor de bloemvorming. Daarmee verstoort de ziekteverwekker de groei. Bloemen worden groen. Andere eiwitten zetten de plant aan tot het vormen van blad uit bloemaanleg.

De bacterie kan in meerdere gastheren zo te werk gaan en heeft daarmee een breed scala aan slachtoffers. De methode stimuleert de aanleg van meer voedsel voor de zuigende insecten, in dit geval cicaden.

Die aantrekkelijkheid versneld de verspreiding van de bacterie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer