Ontdekking nieuw bacterieel afweersysteem

Met de ontdekking van een nieuw afweersysteem in bacteriën hebben onderzoekers van Wageningen UR inzicht verkregen in het ontstaan van RNA interference (RNAi). Dat is een ingenieus regulatie systeem in plant, dier en mens.

Ontdekking+nieuw+bacterieel+afweersysteem
© WUR

In het tijdschrift Nature van 16 februari doen ze verslag van de rol van de bacteriële variant van Argonaut, het sleutelenzym van het RNAi systeem. Alle bekende levensvormen bevatten Argonaut-eiwitten.

Net als de gelijknamige helden uit de Griekse mythologie spelen deze eiwitten een belangrijke controlerende en beschermende rol.

Argonauten

Hoewel al geruime tijd bekend is dat ook bacteriën beschikken over een Argonaut-eiwit, was de functie hiervan tot voor kort onbekend. Een team onderzoekers van Wageningen UR helderde nu de functie van een bacterieel Argonaut-eiwit op.

Die ontdekten dat bacteriële Argonauten fungeren als een afweersysteem tegen infecties van vreemd DNA, zoals dat van virussen. De grootste verrassing was echter dat het in dit geval gaat om een compleet nieuw systeem.

Insecten en planten

Het bacteriële Argonaut eiwit speelt een rol als afweersysteem, net als de varianten in insecten en planten, geven de onderzoekers in hun toelichting aan.

De verdere ontwikkeling tot een ingenieus regulatie systeem van gen expressie in dieren (en dus in mensen) is mogelijk geworden na een subtiele verandering. Die heeft tot gevolg gehad dat niet DNA maar RNA het doelwit van het RNAi systeem werd.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer