Beste boerenkaas komt uit Rijpwetering

Hoeve Waterrijk uit Rijpwetering is winnaar van de nationale Cum Laude boerenkaas verkiezing. Melkveehouders en kaasmakers Hugo en Marije van der Poel ontvingen vanmiddag de Gouden Kaasplak.

De winnende Goudse Boerenkaas van Hugo en Marije van der Poel van Hoeve Waterrijk heeft een gewicht van maar liefst 21,3 kilo en is gemaakt in mei 2013. De jury van smaakdeskundigen waardeerde de kaas met een 9,6.

Ze roemde de aangename geur en 'de volle, krachtige smaak, elegant, iets fruitig, mooi in balans en een smaak waar je lang van geniet'.

Bijna honderd jaar

Ook in de technische keuring scoorde deze Boerenkaas met 95 punten zeer hoog. Al bijna honderd jaar wordt er op Hoeve Waterrijk, gelegen op een eiland middenin de Kagerplassen, op dezelfde traditionele manier kaas gemaakt.

Op de tweede en derde plaats eindigden Jaap en Lineke de Bruin (Bodegraven) en De Spruithoeve (Oudewater). Daarmee komen de beste Goudse boerenkazen uit westelijk veenweidegebied.

Andere categorieën

Winnaar in de categorie ‘Andere Kazen van de Boerderij’ werd Kaasboerderij de Hooiberg (Bladel) met hun oude Goudse Boerenkaas. In categorie ‘Kaas met een Verhaal’ won familie Van Leeuwen van Kaasboerderij De Vierhuizen uit Zoeterwoude. Hun Wilde Weidekaas heeft 'een heerlijk zuivere smaak die veel diepgang kent', aldus de jury.

Winnaar in de categorie ‘boerderijzuivel’ is De Sophiahoeve in Warmond met een boerenboter. In deze categorie zijn uitsluitend producten toegestaan die echt op de boerderij bereid zijn, met de melk van de eigen veestapel.

Jury

Dit jaar waren er maar liefst 182 deelnemende producten van de boerderij. De eerste juryronde vond plaats op 31 maart en werd uitgevoerd door tien professionele kaaskeurmeesters. Zij beoordeelden naast geur en smaak ook de uiterlijke verzorging, doorsnede en consistentie.

Aan de tweede juryronde op deed een team van 25 smaakdeskundigen mee, die jureerden op geur en smaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer