Nieuw beeldmerk voor kaas van boerderij

Alle kaas die in Nederland op de boerderij wordt bereid, is voortaan herkenbaar aan een eigen beeldmerk. De Bond van Boerderijzuivelbereiders maakte dat vanmiddag bekend.

Nieuw+beeldmerk+voor+kaas+van+boerderij
© Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Het nieuwe beeldmerk moet kaas van koeien, schapen, geiten of buffels gemaakt op de boerderij extra onderscheiden van fabriekskaas. Het beeldmerk bestaat uit een ton met daarop de woorden 'Kaas van de Boerderij'.

Kaas van de boerderij moet niet worden verward met Boerenkaas. Daarvoor is een apart keurmerk dat onder andere garandeert dat Boerenkaas uitsluitend mag worden gemaakt van rauwe melk. Dat is melk die niet mag worden verhit boven de 40 graden Celsius.

Thermiseren

Het nieuwe beeldmerk is bedacht omdat steeds meer kaasmakers kiezen voor thermiseren . Daarbij wordt de melk verwarmd boven de 40 graden, maar blijft de temperatuur onder de 72 graden. Alles daarboven is pasteuriseren.

Of je nu rauwe melk gebruikt, thermiseert, pasteuristeert of gebruik maakt van microbieel stremsel, zolang de kaas op de boerderij is gemaakt, mag je het nieuwe beeldmerk gebruiken.

400 kaasmakers

Van de 20.000 boeren met melkvee zijn er nog iets minder dan 400 die de melk op hun eigen boerderij verwerken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer