Eiwitgewas krijgt ruimte in vergroening

Het telen van stikstofbindende gewassen als klaver wordt aantrekkelijker gemaakt in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2015-2020.

Eiwitgewas+krijgt+ruimte+in+vergroening
© Nieuwe Oogst

1 hectare stikstofbindend gewas, zoals klaver of lupine, kan meetellen als 0,7 hectare voor de vergroeningsmaatregelen. Volgens het GLB moet een boer 5 procent van zijn bouw land inrichten als ecologisch aandachtsgebied.

Dat kan volgens de regels van de Europese Unie (EU) worden ingevuld met de teelt van een stikstofbindend gewas. In eerdere voorstellen telde 1 hectare eiwitgewas maar voor 0,3 hectare.

De Europese Commissie heeft dat verhoogd naar 0,7 om de afhankelijkheid van import van eiwitgewassen te verminderen.

Kunstmest

Volgens GLB-voorstellen van de Europese Commissie is gebruik van kunstmest en gewasbescherming in deze eiwitgewassen mogelijk. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft eerder aangegeven dit niet te zien zitten.

In de Europese voorstellen is het ook mogelijk om de gehele 5 procent ecologisch aandachtsgebied in te vullen met een stikstofbindend gewas. Dat zou betekenen dat een boer ruim 7 procent van zijn land moet invullen met een stikstofbindend gewas.

Flexibel

LTO vindt dat boeren de mogelijkheid moeten krijgen om de vergroening zo flexibel mogelijk in te vullen.

'We hebben deze versoepeling in de Brusselse voorstellen kunnen krijgen', zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. 'Nu is het belangrijk dat Dijksma dit overneemt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer