Strokenfrees doet niet onder voor ploeg

Het zaaien van maïs met een strokenfrees doet voor de opbrengst niet onder voor ploegen. In een grote landelijke proef kwam naar voren dat de opbrengst vergelijkbaar is. Daarbij biedt het voordelen voor het organische stofpercentage, doordat dit minder in de bodem wordt afgebroken.

Strokenfrees+doet+niet+onder+voor+ploeg
© Loonbedrijf miedema, niet facturern

Donderdag werden de resultaten van de tweejarige proef besproken tijdens de bijeenkomst Maïsteelt in Stroken in Bunschoten. Het maïs zaaien in gras met behulp van de strokenfrees neemt de laatste jaren een vlucht, weet onderzoeker Joachim Deru van het Louis Bolk Instituut, die het project ‘Maïsteelt in stroken’ begeleidde.

Hier werd met proeven op verschillende grondsoorten en in verschillende regio’s twee jaar op bedrijven ervaring met de strokenfrees opgedaan.

Overal goed

Deru ziet met name in 2013 dat de resultaten op alle grondsoorten goed zijn. ‘Bij zware natte gronden is deze vruchtwisseling met gras positief, omdat de grond door de strokenfrees nauwelijks wordt bewerkt. Een probleemloze oogst is van groot belang. Bij veengronden kan bij de maïsteelt sprake zijn van bodemdaling. Om die reden is ploegen minder wenselijk en biedt de strokenfrees uitkomst.’
Voor zand ziet de onderzoeker vooral voordeel op termijn. ‘Het ploegen vormt een aanslag op organische stofgehalte. Die organische stof is een must voor vruchtbare grond.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer