EC komt met nieuwe plantgezondheidswet

De Europese Commissie (EC) publiceerde deze week een voorstel voor de nieuwe plantgezondheidswet in de Europese Unie.

EC+komt+met+nieuwe+plantgezondheidswet
© HENK BOUWMAN

De plantgezondheidswet moet de huidige Europese Fytorichtlijn vervangen. EC presenteerde de wet tegelijk met nieuwe wetgeving voor de handel in uitgangsmateriaal, voor de uitvoering van controles en voor diergezondheid.

Bij de voorbereidingen voor de nieuwe plantgezondheidswet bracht LTO Nederland een aantal aandachtspunten in. Volgens beleidsmedewerker Anneke van Dijk is de organisatie tevreden over het wetsvoorstel in deze vorm.

Preventie

'Het voorstel is een raamwerk, waarbij verdere invulling nog moet plaatsvinden. Wij vinden het vooral van belang dat de nieuwe wet zich meer richt op preventie van gevaarlijke ziekten en plagen door onder meer betere importcontroles', licht Van Dijk toe.

Naast de importcontroles komt er vanuit Brussel ook een mogelijkheid om ondernemers die worden geconfronteerd met ruiming van gewassen vanwege quarantaine organismen voor een deel te compenseren. Tot nu toe bestond deze regeling alleen voor dierziekten.

Regelgeving in 2016

In de besluitvorming moet het EC-voorstel nog worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad van landbouwministers. De verwachting is dat de nieuwe regelgeving in 2016 van kracht kan zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer