Kritiek+veehouderij+belemmerende+regels
© Twan Wiermans

Kritiek veehouderij belemmerende regels

De wetgeving veehouderij in Nederland belemmert ondernemers om te reageren op maatschappelijke ontwikkelingen. Dat bleek gisteren tijdens een rondetafelgesprek over de intensieve veehouderij in de Tweede Kamer.

De maatschappelijke ontwikkelingen gaan de laatste jaren sneller dan een boer kan investeren, zo vatte melkveehouder Jan Cees Vogelaar het samen. 'Terwijl boeren volgens regelgeving werken die al achterhaald is door de wensen van de maatschappij.'

Hij was als ondernemer en ervaringsdeskundige uitgenodigd om deel te nemen aan tussen Kamerleden, Ngo's en boerenvertegenwoordigers over de toekomst van de intensieve veehouderij.

Over de kop

Vogelaar waarschuwde dat te snelle stappen in verduurzaming bedrijven over de kop kan jagen. 'We zien dat in de pluimveehouderij en in de varkenshouderij. Ondernemers kunnen niet veel meer hebben.'

Daarmee raakt hij een gevoelige snaar in een gezelschap waarin, door organisaties als de Dierenbescherming gepleit werd voor een totale verandering van de Nederlandse veehouderij.

Regelgeving

Ondernemers die wel willen innoveren, in bijvoorbeeld nieuwe stalsystemen, lopen vaak aan tegen bureaucratie of belemmerende regelgeving,' zei varkenshoudster Marijke Nooijen. 'Terwijl dat juist de initiatieven zijn waarmee boerenbedrijven in betere harmonie met de omwonenden kunnen ontwikkelen.'

Horizon

De deelnemende partijen waren het eens dat er een eenduidige visie voor de veehouderij in Nederland moet komen. Duidelijke stippen op de horizon waar de ondernemers in zijn bedrijfsvoering rekening mee kan houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer