Vrije aardappelen gemiddeld € 1,67 duurder

Op de vrije markt zijn fritesaardappelen gemiddeld € 1,67 per 100 kilo duurder dan aardappelen die op contract zijn geteeld.

Vrije+aardappelen+gemiddeld+%E2%82%AC+1%2C67+duurder
© Wim van Vossen

Dit prijsverschil blijkt uit cijfers van accountantkantoor Countus over de periode van 1999 tot en met 2010. Countus verzamelde op in totaal 47 akkerbouwbedrijven gegevens over de verkoop van fritesaardappelen.

Voor contractaardappelen is in de betreffende periode gemiddeld € 9,49 betaald. De aardappelen in de verschillende poolvormen brachten € 11,14 op en de vrije aardappelen zijn verkocht voor gemiddeld € 11,16.

Lucratief

Volgens Erik Arts van Countus bewijzen de cijfers dat de vrije markt voor fritesaardappelen lucratief kan zijn. Hij is van mening dat aardappeltelers die bewust tijd en energie in de afzet van hun product steken dat zeker krijgen uitbetaald.

Arts: 'Voor de prijsvorming van fritesaardappelen in het algemeen is het beter dat aardappeltelers minder op contract verkopen en meer kiezen voor de vrije markt. De zekerheid om een deel van de jaaropbrengst af te dekken kan heel goed door te handelen op de termijnmarkt.'

Niet afwachten

Voor het afzetseizoen van oogst 2012 is Arts positief. Wel waarschuwt hij aardappeltelers om niet te wachten met de verkoop van hun product tot de aardappelen € 30 per 100 kilo opbrengen op de vrije markt.

'Het is beter om op tijd de goede prijsvorming te benutten en dat kan door regelmatig te verkopen. Niets doen en alleen maar wachten op een hoge prijs brengt veel risico’s met zich mee', stelt de bedrijfsadviseur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer