Stikstofwerking dunne fractie valt tegen

De stikstofwerking van dunne fractie van gescheiden mest is niet duidelijk hoger dan die van drijfmest. Dat wijzen veldproeven op een aantal Koeien & Kansen-bedrijven uit.

Stikstofwerking+dunne+fractie+valt+tegen
© Nieuwe Oogst

Onderzoekers schrijven dit toe aan het gehalte aan minerale stikstof dat voor beide mestsoorten vrijwel gelijk is. Daarbij vonden ze ook geen verschillen in uitspoeling. Mestscheiding beperkt de emissie van broeikasgassen met slechts 2 procent.

Dat zijn een paar conclusies uit lopend onderzoek naar mestscheiding van Wageningen UR in de jaren 2010 tot en met 2012.

Stikstofwerking vergelijkbaar

Bij verkenning van de potentie van mestscheiding werd aangenomen dat de stikstofwerking (stikstofopname vergeleken met die van kunstmest) van de dunne fractie ongeveer 80 procent en die van drijfmest 60 procent is.

Uit proeven van Wageningen UR op vijf Koeien & Kansen-bedrijven blijkt echter dat de stikstofwerking ongeveer gelijk aan die van drijfmest.

Chemische samenstelling

Deze tegenvallende werking van de dunne fractie komt volgens de onderzoekers mogelijk doordat de chemische samenstelling van beide mestsoorten weinig onderscheidend was.

Dat kan een gevolg kan zijn van het gebruik van relatief eenvoudige scheidingstechnieken. Ook een hogere emissie van ammoniak uit de dunne fractie kan de oorzaak zijn van de tegenvallende stikstofwerking.

Klik voor complete stikstofrapport op bijgesloten pdf

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer