Barri%C3%A8res+herbestemming+nog+torenhoog
© Nieuwe Oogst

Barrières herbestemming nog torenhoog

Nog eens tienduizenden lege stallen, schuren en bedrijfswoningen dreigen te verloederen. Onverkoopbaar, onsloopbaar, zonder functie en zonder kans op herbestemming.

Het vooruitzicht dat Alterra Wageningen UR schetst over de toekomst van het platteland is bijzonder somber.

De komende twintig jaar gaan nog eens 24.000 agrarische ondernemers hun bedrijfsvoering staken.

Geen opvolgers

Door gebrek aan economisch perspectief en ontbreken van opvolgers komt 15 miljoen vierkante meter agrarisch onroerend goed leeg te staan. Veelal zonder reële kans op een nieuwe functie.

De sanering van het platteland als gevolg van onder meer schaalvergroting is al decennia gaande. Verouderde boerderijen zijn al jaren moeilijk verkoopbaar.

Financiële prikkels

We zijn het stadium voorbij dat een neerwaartse bijstelling van de vraagprijs de interesse vergroot. Financiële prikkels alleen zijn onvoldoende.

Makelaars hebben nauwelijks trek om deze locaties in portefeuille te nemen. Op termijn zijn duizenden boerderijen aan de straatstenen niet kwijt te raken.

Beklemmende regels

Omdat stedelingen geen trek hebben in een woning op verre afstand van voorzieningen, omdat de instroom van jonge boeren ontoereikend is, maar ook vanwege onaantrekkelijke fiscale regelgeving, beklemmende regels en procedures en torenhoge kosten voor sloop (denk aan asbest).

De barrières voor herbestemming zijn nog altijd torenhoog. Ondanks alle stimulerende maatregelen die zijn genomen, dreigt een verloedering van het platteland.

Investeringen

Willen politiek en maatschappij verpaupering van die tienduizenden stallen, schuren en woningen tegengaan, dan vergt dat investeringen in onder meer sloopsubsidies en nog ruimhartiger beleid.

De last die daarmee gepaard gaat, moeten we dan wel willen dragen.

Patrick Bramer, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer