Varkenspest: de vraag is niet óf, maar wanneer…

De angst voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest is weer in het land. De vrees wordt groter dat de dierziekte die in Rusland maar niet ingedamd kan worden, via Litouwen, Oekraïne, Wit-Rusland en Polen overslaat naar West-Europa.

Varkenspest%3A+de+vraag+is+niet+%C3%B3f%2C+maar+wanneer%E2%80%A6
© Nieuwe Oogst

Varkenshouders in Nederland worden door veterinaire experts en LTO-voorman Maarten Rooijakkers opgeroepen om rekening te houden met een uitbraak in Nederland.

De dreiging van een uitbraak hangt als het zwaard van Damocles boven de varkenshouderij. Rooijakkers stelt dat hij ervan overtuigd is dat de laatste draadjes van dat spreekwoordelijke zwaard een keer zullen knappen.

Economische gevolgen

‘Het is niet de vraag óf, maar wanneer het virus in Nederland opduikt’, stelt hij onomwonden. Hij waarschuwt voor enorme economische gevolgen voor boeren en de maatschappij.

Aan de woordkeuze van Rooijakkers valt op te maken dat hij bespeurt dat van een gevoel van urgentie in de achterban, maar ook daarbuiten op dit moment onvoldoende sprake is.

Buiten de deur

Doen we als varkensboeren voldoende om het virus buiten de deur te houden? Zijn we de baas op het eigen erf en zien we erop toe dat vrachtwagens die het bedrijf bezoeken voldoende zijn ontsmet?

En hoe zit het met gastarbeiders, leveranciers en exporteurs uit en naar Oost-Europa? Kortom: hebben we ons niet in slaap laten sukkelen door het feit dat de dreiging van de varkenspest de laatste jaren minder was?

Geen garanties

Het zijn relevante vragen die een bijdrage kunnen leveren aan het buiten de deur houden van de varkenspest. Garanties geeft een positieve beantwoording van bovenstaande vragen helaas niet.

De varkenshouderij moet zeker één fout die ze eind jaren negentig maakte niet herhalen, en dat is te slap optreden op het moment dat schade nog voorkomen of beperkt kan worden.

Patrick Bramer, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer