Europa blaft naar Rusland vanwege handelsbelangen

De crisis op het Oekraïense schiereiland de Krim wordt in de agrisector nauwlettend gevolgd. De impact op de Europese landbouw is vooralsnog gelukkig gering.

Europa+blaft+naar+Rusland+vanwege+handelsbelangen
© Nieuwe Oogst

Begin deze week stegen de termijnnoteringen van onder meer maïs en tarwe, maar die vlakten later weer af.

Speculanten duiken boven op ieder onheil, maar de meeste marktpartijen beoordelen het risico dat de vlam in de pan slaat met de dag als minder groot.

Woede

Rusland haalde zich de woede op de hals van de EU en de VS door de machtswisseling in Oekraïne aan te grijpen om de Krim binnen te vallen.

Met economische sancties tegen de Russen wordt gedreigd, maar dat is volgens politicologen en volgers van het conflict vooral voor de bühne. Vooralsnog blijft het bij symbolische sancties als het uitstellen van gesprekken.

Handelsbelangen

De kans wordt klein geacht dat Europa strafmaatregelen oplegt die het handelsverkeer in gevaar brengen. De gekozen strategie van Europese politici verraadt dat handelsbelangen hoog op het lijstje staan.

Dat is voor de Nederlandse boeren en tuinders maar goed ook. Voor onze agribusiness staan honderden miljoenen euro’s aan exportwaarde op het spel.

Graanschuur

Richting Rusland gaat voor bijna 1 miljard euro aan vlees, zuivel, groenten, fruit en sierteelt. Oekraïne is als graanschuur voor Europa goed voor een import van circa de helft van alle maïs en een wisselende hoeveelheid tarwe.

Het gevaar bestaat dat stevige sancties tegen de Russen worden beantwoord door een sluiting van de grenzen voor Europese landbouwproducten en het dichtdraaien van de gaskraan. Op die schade zit niemand te wachten.

Belangen

Europa blaft dan ook wel, maar bijt vooralsnog niet. Het belang van de Krim voor Europa is daarvoor te klein en de economische belangen zijn te groot.

Patrick Bramer, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer