Hogere+graanprijzen+door+onrust+Oekra%C3%AFne
© Nieuwe Oogst

Hogere graanprijzen door onrust Oekraïne

De politieke onrust in Oekraïne zorgt voor hogere noteringen op de internationale graanmarkten. Op de Matif in Parijs stegen de termijnnoteringen gisteren voor tarwe van oogst 2013 met bijna 10 euro tot 210 euro per ton op levering in maart.

Voor de komende oogst steeg de notering met zo'n 5 euro tot 195 euro per ton. De prijsstijgingen worden vooral veroorzaakt omdat analisten twijfelen of handelaren de komende periode nog graan blijven kopen in Oekraïne.

Daarnaast is het mogelijk dat het land graan gaat vasthouden vanwege de monetaire onzekerheid.

Export

Oekraïne groeide in korte tijd uit tot de tweede graanexportland na de Verenigde Staten. Het land produceert op jaarbasis zo'n 60 miljoen ton graan en daarvan is ruim de helft bestemd voor export.

Dit jaar verwachtten analisten aanvankelijk een recordexport vanuit Oekraïne van 32 miljoen ton graan. Tot en met februari staat de teller inmiddels op 21,8 miljoen ton. Vorig jaar was dat nog 16,5 miljoen ton in dezelfde periode.

Politieke situatie

Gezien de politieke situatie in Oekraïne is het maar zeer de vraag of het exportrecord daadwerkelijk wordt gehaald.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / -1°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer