Lidstaten verdeeld over de zachte landing

Er lijkt nog geen Europees besluit in zicht over de zachte landing voor de zuivelsector. Veel Europese landbouwministers willen eerst extra maatregelen om prijsschommelingen tegen te gaan.

Lidstaten+verdeeld+over+de+zachte+landing
© JAN BOUWHUIS

Nederland deed twee weken geleden een oproep aan de Europese lidstaten om een zachte landing mogelijk te maken voor de zuivelsector in aanloop naar het afschaffen van het melkquotum in 2015.

Tien lidstaten hebben de oproep gesteund om iets te doen aan de superheffing die een aantal lidstaten dreigt te treffen, zo blijkt uit het verslag van onlangs gehouden vergadering van Europese landbouwministers dat staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De vetcorrectie zou daarvoor een optie zijn maar ook het verminderen of helemaal wegnemen van de superheffing werd als oplossing genoemd.

Aanbod reguleren

Maar veel lidstaten willen dat er ook extra maatregelen worden genomen om de prijsschommelingen tegen te gaan en het aanbod te reguleren. Nederland is tegen regulering omdat dit indruist tegen het besluit om de quotering af te schaffen.

EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil geen besluit nemen zolang er verdeeldheid is tussen de lidstaten over de invulling van de zachte landing. Mogelijk wordt de kwestie bij de volgende vergadering van landbouwministers in april weer besproken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer