Spaanse+melkprijs+hoogste+in+zes+jaar
© Agroinformacion

Spaanse melkprijs hoogste in zes jaar

Spaanse melkveehouders mogen zich verheugen op een melkprijs van 39 cent per liter. Sinds 2008 is de melkprijs voor het laatst zo hoog geweest.

De Spaanse melkprijs stijgt sinds het najaar van 2013. Een half jaar later krijgen melkveehouders gemiddeld 39 cent per liter. Dat is 21 procent meer dan een jaar geleden.

'De stijgende melkprijs is niet alleen het gevolg van een wereldwijd stijgende vraag naar zuivel,' zegt Javier Iglesias van de agrarische vakbond Unións Agrarias. 'Door veranderende wetgeving kunnen melkveehouders ook contracten voor langere tijd afsluiten met zuivelverwerkers.'

Jaarcontract

Voorheen moesten Spaanse melkveehouders genoegen nemen met een contract van enkele maanden. Nu moet dat minimaal een jaarcontract zijn.

Gesteggel over contracten tussen boeren en zuivelverwerkers blijft echter een probleem. Iglesias ziet dat er nog veel wordt gefraudeerd. 'Nog steeds worden contracten afgegeven voor enkele maanden. Zuiverafnemers willen zich niet vastleggen voor langere tijd, omdat de melkprijs sterk fluctueert.'

Langetermijnafspraken

Volgens de Spaanse melkveehouders willen de zuivelafnemers alleen langetermijnafspraken maken als de prijs laag is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer