Residuen biologische groente en fruit nihil

Het biologische fruit en groente dat in Nederlandse winkels wordt verkocht, bevat over het algemeen geen gewasbeschermingsmiddelen.

Residuen+biologische+groente+en+fruit+nihil
© Orgapower

Als er residuen worden aangetroffen, dan komt het veel minder vaak voor dan bij regulier geteelde producten. Vaak betreft het dan producten van buiten Europa.

Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in haar meerjarenrapportage ‘Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op biologische groente en fruit’ sinds 2005.

Gewasbeschermingsmiddelen

Bij de ruim 1.500 monsters die de NVWA tussen 2005 en 2013 nam, werden in 53 gevallen residuen aangetroffen. Bij reguliere productie bevat ongeveer de helft van de monsters residuen van gewasbeschermingsmiddelen.

Ook op biologische producten zijn de wettelijke limieten, die ook voor niet biologisch gekweekte groente en fruit gelden, van toepassing: de Maximale Residu Limiet (MRL).

MRL's

Deze MRL's worden bepaald door de Europese Unie, die daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht neemt. Op één geval na voldeden ook de biologische producten met residuen aan deze algemene eisen.

Toezichthouder SKAL houdt toezicht op de wijze waarop producenten biologische producten mogen produceren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer