Middelenresten+groente+en+fruit+binnen+norm
© Nieuwe Oogst

Middelenresten groente en fruit binnen norm

Ongeveer 99 procent van de groente en het fruit in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen voor resten van gewasbeschermingsmiddelen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In die gevallen waarbij residuen zijn aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn.

Dat concludeert de NVWA in haar meerjarenrapportage ‘Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit’ van juli 2011 tot en met juni 2013.

Overschrijdingen

De meeste overschrijdingen komen van buiten de Europese Unie (EU), zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek. 'Dankzij strengere controles voldoen ook deze landen steeds meer aan strenge EU-eisen', stelt de NVWA.

Waar de EU onvoldoende verbetering constateert, worden strengere eisen gesteld aan de import, zoals het eisen van certificaten. 'Dat geldt bijvoorbeeld voor okra en kerrieblad uit India.'

Gezondheidsnorm

Bij de ruim achtduizend monsters die de NVWA tussen juli 2011 en juni 2013 nam, werd in 62 gevallen een gezondheidsnorm overschreden. Deze is echter zo berekend dat alleen het eten van een grote portie groente of fruit de scheidslijn passeert.

Hoeveel gewasbeschermingsmiddelresten op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld. Deze Maximale Residu Limiet wordt bepaald door de EU, die daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht neemt.

Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer