Suiker+iets+duurder+op+wereldmarkt
© Marcel Bekken

Suiker iets duurder op wereldmarkt

Op de internationale markten zijn de suikernoteringen de afgelopen weken iets gestegen als gevolg van matige groeiomstandigheden in Brazilië.

Na maandenlange daling van de suikerprijzen is nu sprake van enig herstel op de wereldmarkt. In Londen steeg de notering voor witte suiker op levering in maart van 29,97 euro naar 32,09 euro per 100 kilo.

De stijging van de suikerprijzen is onder meer een gevolg van de lagere suikeroogst in Brazilië, meldt de suikerbegeleidingscommissie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Warm en droog

Vooral analisten verwachten een lagere oogst als gevolg van een warme en droge januarimaand. Eerdere prognoses gingen uit van een Braziliaanse oogst van 600 tot 620 miljoen ton suikerriet, waarvan 55 procent verwerkt moet worden tot ethanol.

In India kent de overheid de komende twee maanden een restitutieregeling toe voor de export van suiker. De toeslag bedraagt ongeveer 40 euro per ton en moet de verkoop van suiker naar het buitenland stimuleren.

De wereldhandelsorganisatie WTO gaf in december toestemming voor deze exportondersteuning.

Evenwicht

Voor het seizoen 2014-2015 verwachten analisten dat de suikerproductie en suikerconsumptie weer in evenwicht zijn. De consumptie zal toenemen vanwege de lagere prijzen. De productie neemt af vanwege stijgende kosten in landen als India en Brazilië.

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer