Batterij+op+suiker+ontwikkeld
© Virginia Tech

Batterij op suiker ontwikkeld

Amerikaanse onderzoekers hebben een biobatterij ontwikkeld die energie uit suiker haalt.

De biobatterij op suiker kan stroom voorzien voor elektronische toestellen als smartphones, tablets en iPads. Normaal gesproken draaien de batterijen in elektronische gadgets op de chemische stof lithium.

Volgens de onderzoeker kan de batterij tien keer langer stroom leveren dan traditionele batterijen. Opladen kan simpelweg door suiker toe te voegen.

Milieuvriendelijk

Suiker heeft de natuurlijke eigenschap dat het veel energie kan opslaan, zegt onderzoeker Y H Percival Zhang. 'Het is logisch dat we proberen om deze eigenschap te gebruiken om een milieuvriendelijke batterij te maken.'

De batterij wordt aangedreven door gedeeltelijk verteerd zetmeel dat afbreekt tot een type suiker dat maltodextrin heet. Verdere regeneratie gebeurt met een behulp van een keten van dertien enzymen. Dit proces levert stroom. Het bijproduct is water.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer