Bemestingssystemen+aardappelland+belicht
© Nieuwe Oogst

Bemestingssystemen aardappelland belicht

Bij PPO in Lelystad konden aardappeltelers gisteren een aantal systemen voor het toedienen van dierlijke mest op aardappelland aan het werk zien.

DLV Plant organiseerde de demo mestaanwending in het kader van het praktijknetwerk mestbenutting op aardappelland. De aardappeltelers kregen in totaal 4 verschillende technieken van mesttoediening te zien.

Akkerbouwer Ko Scholtens uit Marknesse demonstreerde een getrokken tankwagen met aangepaste sleufkouter. Daarmee kan hij onder meer mest uitrijden in de aardappelruggen. Zeker bij giften boven 30 kuub drijfmest lukt het met dit systeem op het eerste gezicht onvoldoende om de mest onder te werken.

Strokenbemester

Van loonbedrijf Ten Hove in Kamperveen was een gps-gestuurde strokenbemester te zien. Daarmee is het mogelijk om voor het poten alleen mest uit te rijden op de stroken waar uiteindelijk de aardappelen komen te staan.

PPO-Lelystad zelf gebruikt een volveldsmestinjecteur om voor het poten varkensdrijfmest uit te rijden op aardappelland. Deze bemester laat degelijk werk zien en werkt de mest goed onder.

Rupsonderstel

De laatste machine in de demo was een Tebbe-mestverspreider met rupsonderstel van akkerbouwer Tom Peetoom in Dronten. Hij gebruikt deze voor het uitrijden van vaste kippenmest over de aardappelruggen. Vaste mest hoeft niet direct ingewerkt te worden, de ruggen aanfrezen in een later stadium is voldoende.

Tijdens de demonstratie zijn verschillende hoeveelheden dierlijke mest uitgereden. De resultaten van de toepassingen zijn 27 juni te zien op de Akkerbouwvelddag bij PPO-Lelystad.

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer