EC staat voor moeilijk besluit GM-maïs

De Europese Commissie moet een besluit nemen over de toelating van het genetisch gemodificeerde maïstype 1507. Een zeer gevoelig besluit want veel lidstaten zijn tegen.

EC+staat+voor+moeilijk+besluit+GM%2Dma%C3%AFs
© Duo Foto

19 van de 28 lidstaten van de Europese Unie zijn tegen de teelt van het genetisch gemodificeerde maïstype 1507, bleek vandaag tijdens een discussie tussen Europese ministers en de Europese Commissie.

Veel landen hebben geen draagvlak in hun eigen land voor de toelating. Ook vinden veel lidstaten dat er nog te onzekerheden zijn rondom de veiligheid van de teelt van maïs 1507.

Drie landen, waaronder Spanje en Groot-Brittannië stemden tegen de toelating Omdat ook een aantal landen, waaronder Duitsland, zich onthielden van stemming kan het voorstel voor toelating niet van tafel. De Europese Commissie moet nu een besluit nemen.

Diervoeder

EU-commissaris Tonio Borg begreep niets van het grote aantal tegenstemmen. 'Mais 1507 mag in de EU al worden gebruikt in levensmiddelen en diervoeders. Dus waarom staan we de teelt niet toe?'

Het is nog onduidelijk wat de Europese Commissie zal besluiten. Ministers van verschillende lidstaten waarschuwden de Europese Commissie wel. 'Als de meerderheid van de lidstaten tegen is en de Europese Commissie toch tot toelating besluit, is dat zeer schadelijk voor het democratisch aanzien van Europa.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer