Fruittelers deels in de fout

De naleving in de fruitteelt is sinds 2008 niet verbeterd. Nog steeds is er in ongeveer een derde van de controles sprake van een overtreding. Dat staat in Evaluatierapport controles bij fruittelers 2012.

Fruittelers+deels+in+de+fout
© Willem Dijkema

De overtredingen hebben vooral te maken met het gebruik van niet toegelaten middelen in de teelt. In enkele gevallen waren de stoffen ook niet toegelaten in Nederland.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal, naast controles in 2013, in overleg treden met de sector en het ministerie van Economische Zaken om de resultaten van deze nalevingsmeting te bespreken.

Onderzoek

NVWA onderzocht honderd van de in totaal 3.200 telers. Tijdens de controles heeft de NVWA zestien bedrijven beboet waarvan elf bedrijven voor het gebruik van in de teelt verboden gewasbeschermingsmiddelen.

Op vijf bedrijven waren de gebruiksrestricties (het aantal keren dat gespoten mag worden) niet opgevolgd. Inspecteurs gaven negen bedrijven een schriftelijke waarschuwing omdat ze kleine hoeveelheden verboden stoffen op de gewassen aantroffen.

Spuitapparatuur

Uit nader onderzoek bleek dat deze stoffen waarschijnlijk op het gewas zijn terechtgekomen door spuitapparatuur die niet goed was gereinigd. Bij twaalf bedrijven was er sprake van gebruikten oude/vervallen middelen.

Omdat de bedrijven na een waarschuwing de middelen direct afvoerden naar een erkend inzamelaar van chemisch afval zijn er geen sancties opgelegd. Alle honderd bedrijven voldeden wel aan de hygiëne-eisen.

Klik voor het complete rapport op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer