'Opbrengst melkvee tot voorjaar slecht'

De prijzen die melkveehouders voor hun slachtkoeien krijgen, gaan richting voorjaar 2014 eerder omlaag dan omhoog. Die voorspelling doet Andries Kingma van veehandelarenbond NBHV.

%27Opbrengst+melkvee+tot+voorjaar+slecht%27
© Nieuwe Oogst

De prijzen voor redelijke slachtkoeien vanaf het melkveebedrijf liggen momenteel onder de 3 euro per kilo. Dat is zo'n 40 tot 50 eurocent lager dan een aantal weken geleden.

Dat is een direct gevolg van een sterk stijgend aanbod sinds een week of vier. 'De capaciteit van de slachterijen is gewoon onder druk komen te staan. Tel daarbij dat de consumptie niet toeneemt en je verklaart eenvoudig de prijsval', zegt Kingma.

Superheffingsboete

Kingma verwacht dat het aanbod hoog blijft omdat veel melkveehouders nu eenmaal erg veel koeien extra hebben. Lang niet iedereen gokt erop om die allemaal te blijven melken en een forse superheffingsboete te accepteren.

'Daarom vrees ik dat de prijzen nog verder dalen. Als het aanbod over een tijdje daalt, duurt het altijd minstens enkele weken om de prijs ook weer op te krikken. Eerder dan komend voorjaar verwacht ik dan ook niet echt fatsoenlijk herstel.'

Kwaliteitsdaling

Door het extra aanbod daalt de kwaliteit nu ook enigszins, weet Kingma.

'Duidelijk wordt nu zichtbaar dat we meer koeien krijgen aangeboden die nog vol in productie zijn. Dat zijn gemiddeld niet de beste koeien voor het vlees. En nee, dat doet de prijsvorming ook geen goed.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer