'BVD-aanpak moet verplicht worden'

België maakt zich op voor het verplichte BVD-bestrijdingsprogramma dat in 2015 van start gaat. Ook in Nederland wordt flink gediscussieerd over een collectieve aanpak van Bovine Virus Diarree (BVD). Een definitief besluit laat nog even op zich wachten.

%27BVD%2Daanpak+moet+verplicht+worden%27
© Nieuwe Oogst

Vanaf 1 januari 2015 moeten alle pasgeboren kalveren in België via weefsel uit het oor (oorbiopt) worden getest op BVD-dragerschap.

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt de verplichte BVD-bestrijding al op die manier uitgevoerd. De Scandinavische landen zijn al jarenlang BVD-vrij.

Export

Erik Gostelie is directeur van Veepro Holland, de ondersteunende organisatie voor de export van Nederlands fokmateriaal. Hij pleit ook voor een verplichte BVD-aanpak.

Gostelie zit samen met partijen als LTO, GD en de kalversector in een structuurgroep IBR/BVD om te kijken naar een landelijke aanpak. ‘Het is duidelijk dat we toe moeten naar een hogere diergezondheidsstatus voor BVD en IBR. Een verplichte aanpak komt er dus aan.’

Wachten op besluit

Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder diergezondheid, zit eveneens in de IBR/BVD-structuurwerkgroep. 'Het was de bedoeling om nog voor het einde van 2013 te komen tot een besluit. Maar de situatie blijkt complexer. We kunnen dus nog geen uitspraken doen.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    9° / 5°
    90 %
  • Zondag
    7° / 5°
    75 %
  • Maandag
    7° / 4°
    10 %
Meer weer