BVD%2Dvirus+breidt+zich+uit
© GD

BVD-virus breidt zich uit

In totaal drie Nederlandse vleeskalverbedrijven zijn nu officieel besmet met BVD. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Op één bedrijf in Gelderland is het agressieve BVD type 2-virus aangetoond. Bij de andere twee bedrijven, die in Friesland en Gelderland liggen, wordt het type nog onderzocht.

Vanwege soortgelijke ziekteverschijnselen vermoedt de GD dat het hier ook om BVD type 2 gaat.

Meer besmettingen

Een GD-woordvoerder vermoedt dat er vandaag een vierde vleeskalverhouderij met BVD bij komt. Ook dit bedrijf ligt in Gelderland. Daarnaast kreeg de gezondheidsdienst de afgelopen dagen van dierenartsen een aantal meldingen binnen die wijzen in de richting van BVD.

De kalveren op de besmette bedrijven kampen met hoge koorts (> 40,5°C), bloederige diarree en huidbloedingen. Ze sterven binnen een paar dagen. Het sectiebeeld toont naast long- en darmontstekingen tevens verhoogde bloedingsneiging in de organen.

Link met Duitsland

Bij alle besmette gevallen is tot nu toe een link met Duitse kalveren. Vorige week werd bekend dat op enkele rundveebedrijven in Noordrijn-Westfalen grote problemen zijn met BVD type 2.

LTO roept op tot vergaande terughoudendheid bij het importeren van kalveren uit die Duitse deelstaat. Verder stelt LTO dat kalver- en rundveehouders alle mogelijke hygiënemaatregelen moeten nemen om de insleep en verspreiding van het virus te voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer