Alertheid+grensstreek+om+Duitse+BVD+nodig
© Nieuwe Oogst

Alertheid grensstreek om Duitse BVD nodig

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen waart vlakbij Venlo BVD type 2 op een aantal melkveebedrijven rond. Dierenarts Ad Moen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) pleit voor extra alertheid van melkveehouders in de grensstreek.

BVD type 2 komt normaal niet voor in Nederland. Alleen met de vervuilde IBR-vaccins, eind jaren negentig, kwam dit type BVD in de Nederlandse veestapel. 'Het risico op een nieuwe uitbraak wordt daarmee niet groter', stelt Moen.

'Type 2 is agressief, maar niet extra besmettelijk. Neem je als boer goede voorzorgsmaatregelen dan is het risico op uitbraken goed te beperken', geeft hij aan.

Direct contact

Direct contact tussen dieren is nog altijd veruit het grootste risico op besmetting, stelt Moen. 'Alertheid van veehouders en dierenartsen op opvallende verschijnselen bij runderen, vooral in de grensregio met Duitsland, is wel geboden.'

De uitbraak in Duitsland lijkt erg onlogisch, omdat de Oosterburen een verplicht bestrijdingsprogramma voeren. 'De uitbraak is, volgens mijn informatie, op niet vaccinerende bedrijven. Maar daarmee blijft het onwaarschijnlijk en is een verklaring lastig te geven.'

'De Duitsers zullen zeker proberen uit te zoeken hoe deze uitbraak kon gebeuren', weet Moen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer