Importstop+kalveren+uit+deel+Duitsland
©

Importstop kalveren uit deel Duitsland

Er is een onmiddellijke importstop ingesteld voor kalveren uit delen van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Bedrijven die kiezen voor import met kanalisatie worden uitgezonderd van de importstop.

Het bestuur van Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) heeft hiertoe besloten. Concreet houdt dit in dat alleen nog via kanalisatie kalveren uit deze delen van Duitsland Nederland binnen mogen.

Kanalisatie betekent dat dieren alleen in quarantaine op speciaal geselecteerde bedrijven mogen worden afgemest.

Van Drie Group

Een aantal bedrijven, zoals Van Drie Group, importeert alleen al met kanalisatie. Die maatregel werd getroffen nadat bekend werd dat het agressieve BVD-virus type 2 via de Duitse deelstaat Nederland binnenkwam en daar enkele bedrijven trof.

Andere partijen in de kalversector legden zichzelf uit voorzorg al een importstop op. Omdat SKV voor beide standpunten wat vindt te zeggen, besloot het bestuur tot een importstop voor alle bedrijven die niet kanaliseren.

Het gaat hier om een private regeling die aan de deelnemers van SKV wordt opgelegd. Dat houdt vrijwel een 100 procent dekking binnen de sector in.

Niet halfslachtig

Voorzitter Ger Koopmans van LTO-Vleeskalverhouderij bestrijdt dat het lijkt op een halfslachtig besluit.

'Een volledige importstop klinkt misschien rigoureus en daadkrachtiger, maar hoeft niet het meest effectief te zijn. Wij denken dat we met de combinatie van beide het minste risico op verspreiding van de ziekte lopen', geeft hij aan.

Klik voor meer details van de regeling op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer