Visie+voor+sterke+varkenssector
© groenonderwijs.nl

Visie voor sterke varkenssector

Varkenshouders van LTO en NVV gaan een gezamenlijke visie presenteren op de ontwikkeling van een duurzame varkensvleesketen. Ook de koepel van slachterijen en verwerkers COV doet mee aan het ‘Recept voor Duurzaam Varkensvlees'.

De visie wordt op korte termijn gepubliceerd. Hij behandelt vier thema’s: markt en consument; gezond en transparant; maatschappij en omgeving en varken en kringloop. Per thema worden ambitie en doelen beschreven.

Sterkere positie

Een duurzame varkensvleesketen betekent verdergaand en langjarig samenwerken en beter afstemmen van vraag en aanbod. Dat is volgens Maarten Rooijakkers, voorzitter van LTO Varkenshouderij, de rode draad. ‘We zetten met deze visie nadrukkelijk in op versterken van de positie van de varkenshouder in de keten en verbeteren van het beloningsmodel.’

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg stelt vast dat ook de supermarkten worstelen met de vraag hoe het verder moet. ‘Het momentum is er om eendrachtig te werken aan nieuwe samenwerkingsmodellen en concepten die duurzaam zijn en beter beloond worden.’

Onderscheidend product

Rooijakkers herkent in de visie ‘een andere manier van denken, een andere manier van samenwerken in de keten. Vertrouwen en vakmanschap terug op het erf en vol gaan voor een onderscheidend product. Dan komt er ook een betere beloning. Daar ben ik van overtuigd.'

Meer in Nieuwe Oogst van komende zaterdag.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer