Bio-energie levert extra werkgelegenheid

Als de Nederlandse chemische industrie voor de helft overstapt van energie uit fossiele grondstoffen naar energie uit biomassa, dan levert dat tienduizenden banen op.

Bio%2Denergie+levert+extra+werkgelegenheid
© Northview

Die arbeid is vooral nodig bij de winning van hernieuwbare grondstoffen uit onder meer gras en maïs. In de landbouw is nu juist sprake van een afname van de werkgelegenheid.

Johan Sanders is voorstander van de omschakeling. Morgen geeft hij een toelichting tijdens zijn afscheid als hoogleraar Valorisatie plantaardige productieketens aan Wageningen UR.

Grondstoffenproductie

Uit berekeningen blijkt dat er bij de vervanging van de helft aan fossiele grondstoffen in de chemische industrie door biomassa dertigduizend nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. De groei zit vooral in de grondstoffenproductie.

Daarnaast levert overschakeling van fossiel naar biomassa nog eens vijftienduizend werkplekken op in de chemische industrie. Sanders deed in zijn carrière onderzoek naar hernieuwbare grondstoffen die fossiele olie en steenkool kunnen vervangen.

Kostbare bestanddelen

Voor de economische verantwoording is het van belang om niet alle waardevolle energie om te zetten in groene energie. Voor optimale valorisatie moeten eerst kostbare bestanddelen voor bijvoorbeeld de chemische industrie uit de biomassa worden gehaald.

Wat overblijft kan als grondstof worden benut voor elektriciteitswinning of warmte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer