'Klimaatwinst biobrandstof valt tegen'

De biobrandstoffen die oliemaatschappijen bij hun benzine en diesel mengen, verschillen sterk in behaalde klimaatwinst. De CO2-reductie varieert van 0 tot 70 procent.

%27Klimaatwinst+biobrandstof+valt+tegen%27
©

Dat blijkt uit een ranglijst van oliemaatschappijen die Natuur & Milieu heeft gepubliceerd. De ranglijst is gebaseerd op nieuw onderzoek van CE-Delft in opdracht van onder andere Natuur & Milieu.

Afvalstromen

De oliemaatschappijen die het best presteren, realiseren tot wel 70 procent CO2-besparing. Argos en Salland verkopen de meest duurzame brandstoffen.

Deze maatschappijen maken bij de productie van biobrandstoffen gebruik van afvalstromen als frituurvet en dierlijk vet. Ze veroorzaken daarmee geen verandering van grondgebruik.

Raapzaad

Esso levert meer biobrandstoffen uit voedselgewassen als raapzaad. Diesel uit raapzaadolie stoot net zoveel schadelijke stoffen uit als de fossiele diesel die het in de tank van auto’s vervangt.

Biodiesel uit raapzaad veroorzaakt niet alleen hogere directe CO2-emissies als gevolg van de teelt en productie, maar ook hoge indirecte CO2-emissies door de effecten op landgebruik.

Transparantie

Natuur & Milieu pleit voor meer transparantie in de rapportage zodat biobrandstoffen in de toekomst werkelijk bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer