Coalitie eens: minder gaswinning Groningen

De gaswinning in Groningen wordt nog in de loop van dit jaar verminderd. Verder komt er geld vrij voor compensatie in het gebied dat de afgelopen tijd steeds meer door aardbevingen is getroffen.

Binnen de top van het kabinet is daarover overeenstemming bereikt, die gesteund wordt door de regeringspartijen VVD en PvdA. Bronnen op het Binnenhof bevestigden dat vandaag tegenover het ANP.

Het kabinet spreekt vrijdag op basis van een voorstel van minister Henk Kamp van Economische Zaken over de gaswinning. Die levert elk jaar rond de 12 miljard euro op, dus het dichtdraaien van de gaskraan gaat ten koste van de inkomsten voor de schatkist.

Sinds 1960 is al voor ruim 200 miljard euro uit de grond gepompt.

Compensatie

Hoeveel minder gas Kamp dit jaar uit de Groningse grond wil halen, is nog niet bekend. Ook over de omvang van de compensatie voor Groningen en de Groningers is nog geen duidelijkheid.

De top van het kabinet werd het dinsdag op hoofdlijnen eens over de plannen van Kamp en ook de fractievoorzitters van VVD en PvdA zijn erbij betrokken. Kamp zou ook nog vóór een kabinetsbesluit met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan overleggen.

Dichtdraaien gaskraan

VVD-Kamerlid René Leegte werd vanmorgen al in De Telegraaf geciteerd als voorstander van het langzaam dichtdraaien van de gaskraan. Leegte was daarna echter onbereikbaar voor commentaar. De VVD liet weten na het kabinetsbesluit met een standpunt te komen.

Een groot deel van de oppositie was eerder al voor het terugdringen van de gaswinning. D66-leider Alexander Pechtold wees er gisteren op dat het gas de komende tijd alleen maar meer waard wordt.

De oppositie meent dat er minder moet worden opgepompt omdat de winning leidt tot aardschokken en veel schade aan Groningse woningen.

Standpunt

Kamp zei in een een reactie dat hij zelf nog geen standpunt heeft ingenomen, maar dat er vrijdag in de ministerraad over Groningen wordt gesproken. Hij houdt de mogelijkheid open dat het kabinet niet vrijdag beslist, maar een of twee weken later.

'De druk wordt hoger. Maar dat is logisch want we zitten in het laatste stadium.'

ANP

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
Meer weer