%27Niet+elke+Drentse+aardappel+voor+Avebe%27
© Bert Buiring

'Niet elke Drentse aardappel voor Avebe'

Zetmeeltelers die hun afgesproken kwantum hebben aangevoerd bij Avebe, mogen hun overaardappelen leveren aan wie ze maar willen, stelt Arjan de Rooij van Avebe.

De directeur Agro van Avebe sprak vandaag tijdens de Themadag Aardappelen van LNCN in Dronten. Hij kreeg daar onder meer de vraag of de zetmeelfabrikant maatregelen onderneemt tegen het wegstromen van zetmeelaardappelen naar met name de vlokkenindustrie.

'We moeten vooraf vaststellen dat niet elke Drentse aardappel bestemd is voor Avebe. Dat geldt ook voor de aardappelen die geteeld worden door Avebe-telers', aldus De Rooij.

Ontkoppeling steun

'Sinds de ontkoppeling van de Europese steun aan de zetmeelteelt bestaat er geen leveringsplicht meer. Wel hebben wij afspraken met onze leden over te leveren volumes en daar controleren we ook op.'

'Echter voor overaardappelen geldt dat onze leden het recht hebben om die vrij te verhandelen', legde De Rooij uit.

Referentieprijs

Een vragensteller was benieuwd waarom de zetmeelaardappelen voor verwerking tot vlokken minimaal 20 euro per ton meer opleveren dan de referentieprijs die Avebe uitbetaalt. 'De prijs is uiteindelijk een kwestie van vraag en aanbod. Dat kan morgen weer anders zijn', verklaarde De Rooij.