Stro+iets+goedkoper+dan+vorig+jaar
©

Stro iets goedkoper dan vorig jaar

Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) noteerde vandaag 50 tot 60 euro per ton voor tarwestro los afland geleverd.

Gemiddeld is dat 10 euro minder dan de eerste notering van vorig jaar. De noteringscommissie in Emmeloord omschrijft de stemming op de stromarkt als prijshoudend. Er lijkt iets meer vraag te zijn dan aanbod.

De prijzen voor stro verschillen behoorlijk per regio, vertelt Maas van den Heuvel van LNCN. 'Graantelers in Flevoland krijgen veelal 10 euro meer voor hun stro dan hun collega's in Groningen.'

Opbrengsten gemiddeld

Volgens Van den Heuvel zijn de stro-opbrengsten gemiddeld met ongeveer 5 ton per hectare. De huidige prijzen doen graantelers in Flevoland vaak twijfelen of ze de stro verhakselen of laten persen.

'Het omslagpunt is meestal zo rond 55 euro per ton. Als de stro goedkoper is, kiezen meer graantelers voor verhakselen', aldus Van den Heuvel.

Nat weer

Er is op dit moment minder stro dan de handel aanvankelijk had verwacht. Van den Heuvel vertelt dat met name in Frankrijk de afgelopen week meer stro is verhakseld vanwege de natte weersomstandigheden. Een deel van die stro was bestemd voor de Nederlandse markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer