EU-boer vindt opvolging grootste probleem

Opvolging, onderhandelingskracht en administratieve lasten zijn de grootste uitdagingen voor boeren in de Europese Unie (EU). Dat blijkt uit een enquête van de Europese Commissie.

EU%2Dboer+vindt+opvolging+grootste+probleem
©

De vergrijzing en het gebrek aan opvolgers, is een groot probleem voor boeren in Europa. Ruim een derde van de bijna 3500 ondervraagde boeren geeft aan dat opvolging een probleem is voor de gezinslandbouw.

Boeren hechten aan hun onafhankelijkheid, blijkt uit de enquête. De vrijheid om eigen beslissingen te nemen en om eigenaar te zijn van het boerenbedrijf, staan bovenaan de lijst van argumenten om op het agrarische familiebedrijf te werken.

Wel is er bezorgdheid over het inkomen en de stijgende kosten. De ondervraagden geven aan meer innovatie en onderzoek naar duurzaamheid te willen.

Bedreiging

Veel kleinere Europese boeren zien de grote agrarische ondernemingen, die eigendom zijn van grote inkoopbedrijven of voedselproducenten, als een bedreiging.

Boerenorganisaties en coöperaties worden gezien als de belangrijkste leveranciers van informatie voor boeren.

De Europese Commissie wil met de enquête beter inzicht krijgen in de uitdagingen van de gezinslandbouw. 2014 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de gezinslandbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer