LTO: invulling GLB nog aanpassen

De invulling van het nieuwe EU-landbouwbeleid (2014-2020) in Nederland komt in belangrijke mate tegemoet aan de wensen van het agrarisch bedrijfsleven. Dat stelt LTO

LTO%3A+invulling+GLB+nog+aanpassen
© Foto: LTO

'De hoofdlijnen zijn goed maar wij zijn er nog niet,'zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op de brief, die staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de uitwerking van het Europese landbouwbeleid (GLB).

Knelpunten

'We hebben gepleit voor een geleidelijke overgang naar een nieuw premiestelsel. Die mogelijkheden worden nu maximaal benut. Wel resteren enkele knelpunten met bijvoorbeeld de vergroening en de sterke inkomensteruggang voor enkele groepen boeren.'

De dreiging dat in verband met vereiste vergroening goede landbouwgrond uit productie gehaald zou moeten worden, is tot voldoening van LTO achterhaald. Voor akkerbouwers zijn de meeste nu voorgestelde alternatieven werkbaar, maar nog onvoldoende flexibel in de dagelijkse bedrijfsvoering, zegt Maat.

Ombuigen

De zeer sterke daling van toeslagen die zetmeelaardappeltelers, intensieve melkveehouders en vooral kalverhouders te wachten staat, moet volgens LTO worden bijgebogen. LTO verwacht een duidelijke toezegging van de politiek om deze kwetsbare sectoren tegemoet te komen.

LTO Nederland benadrukt dat zowel de vergroening als het plattelandsbeleid boeren sterker moeten maken bij hun inspanningen voor agrarisch natuurbeheer, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en waterbeheer.

Groenste ooit

De LTO-voorzitter grijpt de brief van Dijksma aan om het vernieuwde GLB in breder perspectief te plaatsen. 'Dit nieuwe EU-landbouwbeleid is het meest groene landbouwbeleid ooit. Bovendien is een speciale plaats voor jonge en kleine boeren ingeruimd in dit beleid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer