LEI: hectarepremie geen beste besteding GLB

De verdere schaalvergroting in de Nederlandse landbouw vraagt om een andere besteding van de betalingen uit het Europees Landbouwbeleid (GLB). De hectaretoeslag is geen goede optie, stelt het Landbouw-Economisch Instituut (LEI).

LEI%3A+hectarepremie+geen+beste+besteding+GLB
© nieuwe oogst

Van de agrarische productie in Nederland is 55 procent in handen van 17 procent van de bedrijven, stelde het LEI vandaag tijdens het Grote Agrodebat.

Betalingen vanuit het GLB kunnen daarom beter gericht worden om agrarische ondernemers te ondersteunen bij calamiteiten als uitzonderlijke weersomstandigheden of uitbraak van dierziektes.

Volgens het LEI leidgt een hectarepremie er toe dat pacht- en grondprijzen stijgen. Risicomanagement zorgt voor een effectiever gebruik van GLB-gelden, aldus het LEI.

Splitsing

De concentratie van de landbouwproductie op minder bedrijven zal leiden tot een splitsing in kleine gezinsbedrijven, Family Farms, en grotere MKB-bedrijven: Family Firms. Door automatisering en de inzet van goedkope arbeid worden steeds meer Europese boeren managers.

Hoewel het systeem van hectarepremies is vastgesteld voor de komende zeven jaar wil het LEI de discussie over de besteding van GLB-geld nu al aanzwengelen. In 2016 is Nederland een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Dan vindt ook een evaluatie van het ingezette landbouwbeleid plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer