Dijksma: verplichte middelenmonitor

Akkerbouwers en tuinders moeten verplicht een gewasbeschermingsmonitor bijhouden waarin zij de teeltadministratie van middelen en maatregelen in vastleggen.

Dijksma%3A+verplichte+middelenmonitor
© Nieuwe Oogst

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekendgemaakt. De monitor is een van de twee onderdelen van het alternatief voor een gewasbeschermingsmiddelenplan. Dit plan wordt na 2014 afgeschaft en vervangen door deze nieuwe werkwijze.

Het andere onderdeel is het vergroten van het kennisniveau van teler en adviseur via de vakbekwaamheidbewijzen zoals spuitlicenties.

Monitor

In een gewasbeschermingsmonitor wordt achteraf het feitelijke verloop van de gewasbeschermingsactiviteiten van de teler in een bepaald jaar vastgelegd.

Daarbij wordt aangesloten bij de reeds verplichte registratie van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, maar worden ook alle andere (niet-chemische) maatregelen die gedurende het teeltseizoen genomen zijn ter voorkoming of bestrijding van ziekten en plagen bedoeld.

LTO

Het voorstel van Dijksma sluit aan bij de wijze van invulling waar LTO voor heeft gepleit. Voor de professionele teler zal de monitor geen probleem zijn en de meest gebruikte managementinformatie- en teeltregistratiesystemen zijn hier vaak al op toegerust, zo vindt LTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer