LTO Noord Oostelijke Achterhoek duikt in GLB

LTO Noord Oostelijke Achterhoek verdiepte zich gisteren in Lichtenvoorde in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

LTO+Noord+Oostelijke+Achterhoek+duikt+in+GLB
© Klaas Johan Osinga

Ik verhuur wel eens wat grond, kan dat gevolgen hebben voor mijn nieuwe bedrijfstoeslag? Waarom is die vergroening zo ingewikkeld? Kan een agrarische natuurvereniging gezamenlijk de vergroening regelen voor haar leden?

Dat waren enkele van de tientallen vragen die Marcel Scholten (Dienst Regelingen) en Klaas Johan Osinga (LTO Noord) kregen op de informatieavond. Daar waren ruim honderd belangstellenden aanwezig.

Toeslagrechten

Hoogstwaarschijnlijk wordt het bezit van toeslagrechten in 2014 en niet de ontvangsten, bepalend voor de berekening van de compensatiepremie vanaf 2015.

'Daarmee kan de verhuur van percelen aan akkerbouwers, boomkwekers en bollentelers in 2014 gewoon doorgaan', gaf Osinga aan.

Vergroening

LTO vraagt van het ministerie van Economische Zaken en Dienst Regelingen snel duidelijkheid te geven dat het inderdaad zo gaat lopen, vertelde Osinga.

'De vergroening is zo ingewikkeld omdat het een onderdeel is geworden van een politiek compromis. LTO zet zich ervoor in om de vergroening zo praktisch mogelijk te maken.'

Agrarische natuurvereniging

En wat kan een agrarische natuurvereniging? 'Wel, per groep van maximaal tien boeren kunnen die maximaal de helft van de ecologische aandachtsgebieden op bouwland samen invullen', lichtte Osinga toe.

'Agrarische natuurverenigingen of afdelingen zouden hierover samenwerking kunnen zoeken met waterschappen of gemeenten. Grond is mogelijk te verhuren aan een groep boeren voor aanleg van bloemrijke stroken of bomenrijen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer