%27Investering+overheid+akkerrand+weggegooid%27
© Arno de Snoo

'Investering overheid akkerrand weggegooid'

De 6 miljoen euro die de overheid investeerde in bloeiende akkerranden wordt als een kind met het badwater weggegooid. Dat vindt Dave Dirks van Veelzijdig Boerenland.

Het ministerie van Economische Zaken dreigt haar betrokkenheid bij functionele agrobiodiversiteit (FAB) te stoppen.

'Momenteel werken vele honderden boeren aan deze vorm van 'benutbare natuur' waarmee ze hun bedrijfsvoering milieuvriendelijker maken', geeft Dirks aan.

Biodiversiteit

Dat verhoogt volgens Dirks de biodiversiteit in het landelijk gebied, maar leidt ook tot betere bodemkwaliteit, minder vervuiling van oppervlaktewater en een mooier landschap.

Het ministerie wil milieudiensten in het agrarisch natuurbeheer integreren, duurzame gewasbescherming realiseren en de bijen helpen. 'Toch dreigt het werk dat akkerbouwers hierin steken in een vacuüm te verzanden', benadrukt hij.

Maatschappelijke steun

Maatschappelijke steun is onmisbaar, stelt Dirks. 'Omdat duurzame bedrijfsvoering in de akkerbouw zich nauwelijks op andere manieren terugverdient.'

Bloeiend Bedrijf, het samenwerkingsverband van honderden akkerbouwers die werken aan verduurzaming van hun gewasbescherming, noemt hij voor akkerbouwers de opmaat naar een nieuwe manier van denken en werken.

'Akkerbouwers komen weer van de trekker af, leren weer kijken naar hun gewas en passen bewuster gewasbescherming toe'. weet Dirks.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer