SGP%3A+actie+afnemende+gehaltes+in+gras
© Marten Sandburg

SGP: actie afnemende gehaltes in gras

Door de mestwetgeving zijn de gehaltes ruw eiwit, mineralen en sporenelementen afgenomen, blijkt uit onderzoek. SGP wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) deze informatie meeneemt in haar beleid.

Sinds de invoering van het Mineralen Aangiftesysteem (Minas) in 1996 en derogatiewetgeving in 2005 nam niet alleen het ruw eiwit-gehalte in graskuilen af. Dat geldt ook voor de hoeveelheden mineralen en sporenelementen.

Dat blijkt uit de analysecijfers van BLGG AgroXpertus

Gezondheid

SGP wil dat Dijksma de genoemde informatie benut om Brussel te overtuigen dat Nederlandse boeren meer ruimte nodig hebben om de gezondheid van bodem en vee op peil te houden.

Uit de BLGG-analyse blijkt dat de daling ertoe leidt dat rundveehouders ondanks de afvoer van drijfmest mineralenmengsels in moeten kopen om de gezondheid van het vee op peil te houden.

Kringloop

SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf: 'Dat is strijdig met de kringloopgedachte. De analyse van BLGG bevestigt wat veel veehouders op hun bedrijf ook waarnemen.'

Deze signalen mogen we volgens hem niet negeren. 'Het mestbeleid moet ruimte bieden om bodem en koeien gezond te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer