Westen+gelooft+in+teelt+olifantsgras
© Marjolein van Woerkom

Westen gelooft in teelt olifantsgras

Olifantgras wordt het gewas van de toekomst. Hoewel de miscanthusteelt de eerste jaren geld kost en het niet kan concurreren met traditionele gewassen, geloven boeren en deskundigen in het Westen in olifantsgras.

Miscanthusgroep Haarlemmermeer is onder meer bezig om het gras uit te laten groeien tot onderdeel van een biobased economy.

‘Dat is de enige reële toekomst voor BV Nederland. We moeten boeren niet alleen zien als voedselproducenten, maar ook als producenten voor de industrie', stelt akkerbouwer Gert Jan Petrie in Hoofddorp.

Strooisel

Praknetwerk Slaap Zacht is bovendien vorig jaar gestart. Zes veehouders in het Westen telen elk enkele hactares miscanthus op hun land.

‘Zeker voor percelen die te nat zijn of op afstand liggen, is het telen van een energiegewas als miscanthus een goede optie', zegst begeleider Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatie Centrum.

GLB

Het Zeeuwse bedrijf bedrijf Cradle Crops houdt zich al jaren bezig met de teelt en afzet van miscanthus. Floris van Tilburg. ‘We zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is. Zeker als je kijkt naar het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, waar vergroening een belangrijke positie inneemt.’

Cradle Crops heeft monsters met miscanthusbriketten, hygiënepapier, stalstrooisel en staaltjes bouwplaten. Ook bioplastic met miscanthus zit eraan te komen. 'Areaal en afzet zullen de komende jaren meer naar elkaar toe moeten groeien.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer