Nieuw+oogstsysteem+suikerbietenproefveld
© eigen foto IRS

Nieuw oogstsysteem suikerbietenproefveld

Dit jaar heeft het IRS een nieuw systeem gebruik genomen voor de oogst, de weging, de monstername en het monstertransport van suikerbieten vanaf de proefvelden.


Het systeem heet PASSI: Plot harvesting And Sampling System IRS. Het systeem heeft vier containers aan boord met elk zes zakken, zodat hij 24 veldjes achter elkaar kan bemonsteren.

De PASSI bepaalt van elk veldje direct het gewicht en neemt vervolgens een monster voor verdere analyse in het tarreerlokaal op het IRS. Eén persoon kan alle handelingen op de rooier verrichten. Een tweede medewerker verzorgt de aan- en afvoer van monstercontainers.

Dicht bij de praktijk

Het vorige systeem heeft meer dan twintig jaar gefunctioneerd en was technisch aan vervanging toe. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem was om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij goede teeltpraktijken, bewezen rooitechnieken en de kwaliteitsbepaling in Nederland.

Mechanisatie Haarlemmermeer heeft samen met Agrifac en IRS een systeem ontwikkeld dat alle bieten van de proefvelden netjes ontbladert, rooit, reinigt en opvoert naar een weegband.

Volgens plan zijn alle rassenproefvelden geoogst. Een aantal andere proefvelden moet nog gebeuren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer