IRS+waarschuwt+voor+rhizoctonia
© Nieuwe Oogst

IRS waarschuwt voor rhizoctonia

Bietentelers die rhizoctonia waarnemen op hun bietenpercelen moeten voor het bewaren en leveren van de suikerbieten maatregelen nemen om het aantal rotte exemplaren te beperken, meldt het IRS.

Als een partij suikerbieten voor meer dan 10 procent rot is, mogen de bieten niet meer worden geleverd aan Suiker Unie. Bietentelers kunnen tijdens de oogst eventueel rotte bieten uitrapen of besluiten om delen van percelen niet te rooien.

Volgens Bram Hanse van het IRS zijn er geen aanwijzingen dat er meer problemen zijn met rhizoctonia dan in voorgaande jaren. 'Het gebied waar we rhizoctonia zien, wordt langzaam wel groter en trekt vanuit het zuidoosten in noordelijke richting.'

Alert tijdens oogst

Aantastingen van rhizoctonia zijn bovengronds niet altijd goed te zien. Hanse adviseert bietentelers dan ook om alert te zijn tijdens de oogst.

Ook bij rhizoctonia-resistente rassen kan wortelrot optreden, omdat de resistentie niet volledig is. Meestal is de aantasting minder zwaar dan bij een vatbaar ras en komt de rotting ook later in het seizoen pas op gang.

Bodemschimmel

Bietentelers die in meerdere keren leveren, kunnen het beste hun oogst beginnen met de percelen waar aantastingen van rhizoctonia te vinden zijn.

Rhizoctonia is een bodemschimmel, vooral op zandgronden zijn natte percelen met een slechte bodemstructuur gevoelig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer