Alders%3A+Wel+met+RTL+praten+en+niet+met+%C3%B3ns%3F%27
© ANP

Alders: Wel met RTL praten en niet met óns?'

Oud-minister Hans Alders, Vion en de Dierenbescherming zijn zeer verbaasd dat de twee anonieme Vion-werknemers wél met RTL Nieuws willen praten, maar niet met de onderzoekscommissie zelf.

RTL sprak deze week met de twee mensen die in september door tv-programma Zembla anoniem werden opgevoerd en waarin zij beweerden dat Vion stelselmatig gangbaar vlees mengt met Beter Leven-vlees.

Bronbescherming

Volgens Alders die, op verzoek van de Dierenbescherming, onderzoek deed naar de vermeende fraude heeft Zembla geweigerd de twee werknemers met de commissie in contact te brengen, in verband met bronbescherming. Ook kreeg Alders geen documenten of beeldmateriaal die de 'fraude' hadden kunnen bewijzen.

Het bevreemdt Alders, de Dierenbescherming en Vion hogelijk dat ‘bronbescherming’ kennelijk niet geldt voor RTL. 'Wel met RTL praten, maar niet met de commissie die de zaak daadwerkelijk onderzoekt?'

'Geen goed werk'

Zembla zegt in een reactie op het rapport Alders (zie pdf onderaan dit artikel), dat vandaag uitkwam en waarin werd geconcludeerd dat fraude niet is aangetoond, dat de commissie geen goed werk heeft gedaan en geen moeite heeft gedaan om met meer werknemers te spreken.

Zembla noemt het ook ‘vreemd’dat Alders geen onafhankelijk onderzoek heeft gedaan bij alle vestigingen van Vion, maar alleen bij die in Boxtel.

De twee werknemers beweren tegenover RTL dat de fraude nu ‘inderdaad is gestopt’, maar dat er voor het onderzoek wel degelijk werd gesjoemeld.

Audits

De Dierenbescherming zegt nog voor de uitzending van Zembla audits te hebben gedaan bij Vion, maar dat daar geen misstanden zijn uitgekomen.
Overigens worden bij Vion elke week audits gedaan op kwaliteit.

? Klik op onderstaande pdf om het rapport van de Commissie Alders te downloaden

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer