Alders%3A+fraude+Vion+onaannemelijk
© ANP

Alders: fraude Vion onaannemelijk

Commissie Alders acht beschuldigingen van vleesfraude bij Vion onaannemelijk. 'Er is geen enkele reden voor opwaardering van gangbaar naar stervlees. Vion heeft juist een groot stervlees-overschot', stelt commissievoorzitter Hans Alders.

De commissie gaf vanmiddag tekst en uitleg bij de uitkomsten van het onderzoek (zie pdf onderaan dit artikel) naar eventuele fraude van Vion met Beter Leven-vlees.

Dat onderzoek werd ingesteld na een uitzending van Zembla over dit onderwerp. De programmamakers weigerden vervolgens nadere gegevens aan de commissie te geven, zoals beeldmateriaal van 'fraude' met stervlees.

Klokkenluiders

Zijn commissie mocht niet praten met klokkenluiders, geeft Alders aan. Verder acht de voorzitter het niet denkbaar dat in verband met een strak georganiseerd proces en audits dat de vleesverwerker hanteert, fraude bij Vion mogelijk is.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming stelt dat er door Zembla een hype is gecreëerd. 'We moeten nu het vertrouwen van de consument herstellen.'

Geen afzetdaling

Vion verklaart dat er na de uitzending geen sprake was van een afzetdaling van Beter Leven-vlees. Verder kondigen het concern en de Dierenbescherming aan geen juridische stappen tegen Zembla te ondernemen.

? Klik op onderstaande pdf om het rapport van de Commissie Alders te downloaden

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer