Nog geen einde aan opbrengsttoename

Nieuwe rassen brengen nog steeds meer op dan hun voorgangers. Er lijkt nog geen maximum bereikt te zijn. Dat komt naar voren uit recent onderzoek door Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Het onderzoek naar de opbrengsten vond plaats in wintertarwe, zomergerst, zetmeelaardappelen en suikerbieten. Gekeken is naar rassen die in Nederland tussen 1980 en 2010 door plantenveredelingsbedrijven voor het eerst op de markt zijn gebracht.

Onderzoeker Bert Rijk: 'Het meest opvallend is het uitblijven van een afvlakking van de opbrengsttoename. De recente nieuwe rassen zijn nog net zoveel beter als hun voorgangers als het geval was in begin jaren tachtig.'

Maximum

Wereldwijd werd vermoed dat veel belangrijke gewassen aan hun productiemaximum zouden zitten. Bomen groeien niet tot in de hemel, daarom ligt het bereiken van een opbrengstplafond voor de hand.

Wat een gewas op kan brengen, hangt af van genetische eigenschappen van het ras, bodem, klimaat en teeltmaatregelen. De onderzoekers analyseerden rassenproeven die in de periode 1980-2010 werden uitgevoerd.

Effect rassen

Via een statistische techniek konden de onderzoekers de invloed van weer, CO2-gehalte en gewasmanagement scheiden van het effect van de nieuwe rassen.

Zo ontdekten de onderzoekers dat nieuwe rassen die tussen 1980 en 2010 op de markt kwamen, steeds net iets meer konden opbrengen dan de rassen die al op de markt waren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer