Nieuwe+cijfers+wintertarwerassen
© eigen foto Limagrain

Nieuwe cijfers wintertarwerassen

Er zijn geen nieuwe rassen van wintertarwe opgenomen op de Aanbevelende Rassenlijst voor 2014. Wel zijn de cijfers en rubricering van de aanbevolen rassen geactualiseerd.

Dat meldt Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin Productschap Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samenwerken. CSAR beslist over de samenstelling van de Aanbevelende Rassenlijst.

Deskundigen van het bedrijfsleven bereiden de beslissingen in zes gewaswerkgroepen voor. Met het bijbehorende onderzoek is jaarlijks zo;n 1,3 miljoen euro gemoeid. Kweekbedrijven, telers en verwerkende industrie brengen dit bijeen.

Gemiddelde hectare-opbrengst

De gemiddelde hectare-opbrengst steeg in Nederland in de afgelopen twee decennia zo’n 3 ton, in een periode waarin ook de stikstofgift behoorlijk is ingeperkt. Rassen produceren dus steeds meer bij minder input.

CZAV startte dit jaar een meerjarig bemestingsonderzoek om de mogelijkheden van 15 ton per hectare te verkennen. Bij de eerste oogst van de proefvelden werd de 15 ton al overschreden.

Wisselende doseringen

CZAV voert de proeven uit met verschillende wintertarwerassen in zes herhalingen met toediening van diverse meststoffen in wisselende doseringen. Een aantal proefpercelen leverden meer dan 15 ton per hectare op.

De komende tijd gaat de coöperatie de onderzoeksgegevens nader analyseren.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer